- Biografie -Er was eens... zo beginnen vele sprookjes, maar sprookjes worden ook wel eens werkelijkheid. En zo’n sprookje krijgt de naam Stella. Er was eens een heel klein meisje dat werd geboren op de dag dat de herfst begon, 21 september 1935, dat al voorbestemd zou zijn om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Als klein meisje stond ze al te zingen en naarmate ze ouder werd, leek het haar wel wat om filmster te worden. Zover is het echter nog niet gekomen, maar met Stella weet je het nooit, toch werd ze beroemd, zowel in Nederland als in België.

Talentenjacht: Het begon allemaal tijdens een feestje, waar zij met haar man Frans was, in huis Tijdverdrijf in Den Helder. Het was 1958 en zij won een talentenjacht, welke spontaan was ontstaan. De prijs was 2 pakjes sigaretten. Wim Poppink, de trompettist van de Ramblers, ontdekte haar. Hij noemde Stella een natuurtalent. En in dat jaar maakte zij haar eerste plaatjes bij het label “Golden Bell”. De eerste heette “Als de jantjes binnenvaren in de haven van Nieuwediep” met op de keerzijde “Stella Maris”. De tweede heette “Ik kan je niet trouwen”, gebaseerd op de toenmalige romance van de Engelse Prinses Margaret met Peter Townsend. De keerzijde daarvan heette “Het is nog niet te laat”. En daarmee is het allemaal begonnen.

De jaren zestig: Na de “Golden Bell” periode kwam ze terecht bij de platenmaatschappij “Artone”, het was inmiddels 1960 en daar noemden ze haar “De Onbekende Zangeres”. Ze werd ook afgebeeld op de hoes met een masker op. Maar lang onbekend bleef ze niet, de mensen gingen van haar en haar liedjes houden. Schitterende liedjes nam ze toen al op. Er zijn 6 singles uitgekomen bij Artone. Ook hier was ze weer succesvol. De tijd van toen is eigenlijk niet te vergelijken met nu. Er is nu zoveel meer dan toen. Voor de titels van de liedjes verwijs ik jullie naar de link Discografie.

Curaçao: Er kwam echter een kink in de kabel. In die periode moest Frans met de marine naar Curaçao en zij ging met de kinderen mee. Tijdens haar hele carrière is het gezin altijd op de eerste plaats gekomen. Nederland moest het toen een tijdje zonder Stella doen. Maar ook in Curaçao liet ze van zich horen via de radiozenders. Toen ze echter terugkwam uit de West, was Artone inmiddels met een andere zangeres verder gegaan. Zo is het leven nu eenmaal.

Het gezin werd in 1965 uitgebreid met de geboorte van een zoon. Dat was me wat, na 2 meisjes een jongen, een jongen die de muzikaliteit heeft van z’n moeder. Zelf zegt ze altijd dat Peter zingend is geboren. Tijdens haar zwangerschap liep ze altijd te zingen en dat heeft Peter, in haar buik, gehoord.

Stella's eerste TV optreden: Maar het artiestenbloed dat bleef in Stella bruisen. In de tweede helft van de jaren zestig kreeg ze een contract met Philips Phonogram en in die periode kreeg ze de naam Stella Bos. Een naam die werd gekozen door Johnny Kraaykamp en Rijk de Gooyer, die toen een hit hadden met de Bosstella, dus het omgekeerde daarvan is Stella Bos. Ook in die periode kreeg ze haar allereerste televisie optreden, het programma “Popparlement” met Gerrit den Braber, Hans van Eyck die altijd te zien was als jurylid in de Soundmixshow van Hennie Huisman en Marie-Ceciel Moerdijk. Ze zong toen haar single “Met volle kracht vooruit”. Het was een hele belevenis, en ik kan het weten, want ik was er zelf bij. Op dat moment kon ze niet weten, hoe vaak ze nog op de televisie te zien zou zijn.

Johnny Hoes: In de jaren zeventig kwam Stella in contact met platenmaatschappij Telstar van Johnny Hoes. Ook daar heeft ze weer prachtige liedjes opgenomen, die ook nog op CD zijn verschenen, en Johnny Hoes noemde haar “De Zangeres met hart”. En terecht. Zo is het ook. Want er is geen enkele zanger of zangeres die zo met haar fans omgaat als zij. Voor iedere fan een vriendelijk woord, altijd aandacht voor ze en iedereen mag zich haar vriend of vriendin noemen.

De grote doorbraak van Stella kwam echter in 1984 met “Weer ging een vriendschap kapot” en “Eén keer te veel”. Ze kwam bij een jonge platenmaatschappij “VNC” uit Achtmaal en was niet van de TV af te krijgen. Bijna elke maand zag men haar wel in een televisieprogramma en niet te vergeten de radioprogramma’s. Uit die tijd komt ook “In de nacht ben jij gekomen, in de nacht ben je gegaan”, “Maar als je soms ook weer verlangt”, “De geboorte van mijn kleinkind” enz. enz. enz.

Frans, haar echtgenoot: In dit verhaal hoort Frans zeker ook een plaats te krijgen. Helaas is hij niet meer onder ons. Samen met hem, reed ze van optreden naar optreden. En in de weekends ging ik ook vaak mee. Prachtige jaren waren dat. We gingen dan op tournee. Ook Frans heeft van die tijd genoten, waarin alles rondom Stella op z’n kop werd gezet en dat waren de fans die daarvoor zorgden. Veel liefde en aanhankelijkheid heeft ze ondervonden. Als artiest is het de kunst om jezelf te blijven, velen lukt dat niet. Het zijn tenslotte sterke benen die de weelde kunnen dragen. Maar Stella steekt er bovenuit. Zij beschouwde zich één met haar publiek.

Piratenzenders: Verschillende huidige lokale omroepen zijn de piraten van voorheen. Stella zei altijd, de piraten hebben mij en mijn Nederlandstalige collega’s gemaakt tot wat we nu zijn geworden. Die mensen hebben veel voor het Nederlandse lied gedaan. Waar Hilversum het liet afweten, namen de toenmalige piratenzenders het voortouw. Hilversum kon er niet meer omheen. Talrijk zijn de bezoeken die wij hebben gemaakt aan de piratenzenders en de lokale omroepen. Nooit zou ze vergeten ze te bedanken voor alles wat ze voor haar en haar collega’s hebben gedaan.

De jaren tachtig waren succesvolle jaren voor Stella, maar een ziekte maakte een voortijdig einde aan haar actieve carrière en ze keerde terug naar haar geboorteplaats Den Helder.
“Wie nooit vlak aan zee heeft gewoond, weet niet wat of waaien is”. Dat is een uitspraak van Ds. Haverschmidt, alias Piet Paaltjens. Maar Stella weet wat waaien is. Ze houdt van de wind en is een echt herfstkind.

Come-back: Na een afwezigheid van enige jaren, keerde ze in 1991 weer terug bij haar oude platenmaatschappij “VNC”. Zelf heeft ze nooit ergens achteraan gelopen, het kwam gewoon op haar pad. Er kwam altijd wel weer eens iemand die vroeg of ze nog wel eens zong, als er een rustige periode was. Ook toen ze weer met succes terug met de CD single “Over ’n uur”. Ondanks het feit dat ze niet meer optreedt, wist ze in 1992 toch nog een top 40 hit te scoren. Insiders weten hoe belangrijk een top 40 hit is voor een artiest. TV programma’s volgde weer zoals “Hitbingo” en een optreden bij Paul de Leeuw in “De Schreeuw van de Leeuw”. De mensen waren haar nog niet vergeten. Ze had en heeft enorm veel “goodwill” gekweekt. Ze is trouw aan mensen die trouw zijn aan haar. En weer maakte ze een aantal CD singles en CD albums.

Frans Bauer: Nu is het sinds midden jaren negentig stil rondom haar. Het Nederlandstalige lied heeft het zwaar te verduren. Uitzonderingen zijn natuurlijk een Marco Borsato, Rob de Nijs of Frans Bauer, die als jongetje van 12 jaar bijna alle optredens van Stella afliep en één van haar grootste fans was. Altijd mocht Frans een liedje met Stella meezingen en voelde zich al een echte artiest, wat hij later ook zou worden.

Stella heeft zich al jaren teruggetrokken uit de showbizz, maar... nog éénmaal zou zij nog wel willen “spetteren”, zoals zij het zelf noemt. En zoals ik in het begin al schreef, met Stella weet je het nooit.


Nel van Baaren